Pages

1.12.16

L.A. per Jurgos prizmę

Su Jurga susipažinau beveik prieš dešimt metų, kai ji lankėsi pas draugę San Franciske, kuri, beje, yra ir mano gera draugė :) Išsiaiškinom, kad abi baigėm prancūzų kalbą Vilniaus Universitete.
Per tuos dešimt metų nedaug kartų buvom susitikę, bet ryšys išliko. Toks jausmas, lyg būtūmėm labai seniai ir gerai pažįstamos.
Jurga jau daug metų gyvena Los Andžele. Apie šį miestą jau kalbėjausi su Daiva ir Kristina (daugiau apie tai  čia). 
Šį kartą apie Los Andželą  per Jurgos prizmę. Taip pat apie originalią Jurgos juvelyriką bei jos prekinį ženklą  June Nineteen.



Kiek metų gyveni Los Andžele?

Vienuolika. Kartais išvažiuoju į Lietuvą metams. Aš savęs nesieju su konkrečiu miestu, bet L.A
(populiarus trumpinys, aut. pastaba) man labai patinka. Turiu savo burbulą, kuriame gyvenu. Tas padeda kūrybiškumui. Galiu kasdien vilkėti tą pačią uniformą, matytis su žmonėmis tik tada, kai užsimanau (važinėjant mašina reikia pasistengti, jog kasdien susidurtum su jais netyčia), galiu susikurti savo rutiną, kuri leidžia nuolatos nepamesti minties. Man tai miestas, kuris sukuria sąlygas gyventi savo pačios galvoje. Kaip sako Sam Falls : "čia gali daryti ką nori, nes kūrybiškumui reikia būtent tokios inkubacinės erdvės".


Kodėl pasirinkai šį miestą?

Dėl oro. Atvažiavau 2004 metų žiemą ir čia žydėjo medžiai... Stovėjau su maikute, džinsais ir galvojau - wow, kokia gera vieta pabėgti. Čia gali pasislėpti ir man tas labai patinka. O vakare kaip koks gyvis išlyst ir varyt į muzikos šou ar parodos atidarymą. Prieš tai gyvenau Paryžiuje ir turėjau pusės kambario studiją, tai erdvė man pasirodė nereali prabanga.
 L.A. panašus į judantį suši stalą su savo greitkeliais, tarsi arterijomis. Tai didelė parkingo aikštelė, bet ji visai ne lėkšta ar plastikinė, kaip kad kai kurie, jo nematę, galvoja. Beje, Paryžiaus vakarėliuose populiariausias sakinys: "I am on my way to L. A" (Aš pakeliui į L.A - iš angl. k.). Bent jau praėjusiais metais buvo. Net maikutes kažkas tokias padarė.

Kuo ypatingas rajonas, kuriame gyveni?

Niekuo, jis nuobodus. Gyvenu tarp West Holywood ir Beverly Hills. Tačiau nuvažiuoju visur gana greitai, nes tai gana centrinė vieta. Čia kitaip nei Venice ir niekas nelips pas tave per langą (ne taip tankiai apgyvendinta aut. pastaba). Ne kaip Downtown L.A. (nors man tiek Venice, tiek downtown labai patinka), kur prašinėja centų kas trys žingsniai. Jų (benamių, aut.pastaba) ten priskaičiuota apie 10,000. Kadangi daugiausia laiko verdu savo galvoje, man patinka nuobodi rutina. Kai noriu prieskonių, jie ranka pasiekiami.


Kaip apibūdintum miesto energiją? Ar jinai padeda tau save realizuoti? 

Miesto energija šiek tiek apgaulinga. Tik iš pirmo žvilgsnio atrodo, kad L.A žmonės dirba mažiau nei Niujorke. Čia gyvenimo kokybė geresnė. Tačiau kiekvienas išėjimas yra mažiau spontaniškas, nes turi planuoti, važiuoti, parkuoti. Nėra kito būdo gana greitai nusirasti į kitą miesto rajoną ir tai prilygsta kelionei į kitą pasaulį :)

L.A. yra mažų miestelių bendruomenė, o su saule ir augalais gali įsisvajoti, jog gyveni kaime.
Šią savaitę esu Niujorke: visi aplink bėga lekia lyg akis išdegę... Nors čia ir patinka, bet jau ilgiuosi to Los Andželo burbulo. Kažkas pasakė: "L.A has the side of fantasy, boosterism and magical thinking"(L.A. yra ir fantazijos, ir entuziastingo palaikymo, ir minties magijos  iš angl.k.). Manau, kad tokia terpė suviliotų kiekvieną kūrybingą asmenybę. Reikia pridurti, jog miestas turi stiprią meno transakcijos pusę. Tai, ką čia gyvenantys sukuria yra ne tik pristatoma, bet ir nuperkama. Juk kiekvienai žvaigždei pasipuikavimui reikia ne tik gero automobilio, bet ir paveikslo ar skulptūros.



Kokios yra tavo mėgstamos vietos, be kurių negalėtum gyventi? 

Mėgstu važiuoti pakrante į Zuma Beach , kur atsinešus kėdę sėdžiu ir žiūriu į vandenį. Mėgstu braidžioti po minią Downtown L.A, kuris kažkiek primena Niujorką ir šiek tiek Mexico City.
Mėgstu gerti šampaną pas draugus ant  Holywood Hills kalvos  vaizdas ir šviesos užburia.
Griffith Observatory saulei leidžiantis, Los Feliz sumuštiniai Oaks Gourmet... Su draugais vaikščioti po Franklin Canyon, Book Soup knygynas, Grove Farmers Market žurnalų stendas, Troubadour muzikos klubas, Annenberg Center of Photography, Culver City teatrai ir daug daug kitų vietų...


Kas mieste žavi, o kas nervina?

Žavi oras — negaliu dar kartą to nepabrėžti, nes jis išlaisvina. Gali nuveikti žymiai daugiau dalykų gyvendamas paprastai, atsipalaidavęs, kasryt negalvodamas apie tai, ką rengtis, ar imti skėtį ar ne, sušlaps batai ar nutrins per karščius. Nervina didėjantis mašinų srautas. Nuolatiniai kamščiai, kurių gali tik anksti ryte ar naktį išvengti. Jeigu dažnai tenka eiti į paštą, užsimanai asistento :)
Dar nepatinka, kad Vilnius taip toli.


Didieji miestai dažniausiai skiriasi savo stiliumi, apranga. Kokia yra Los Andželo moteris? Koks jos stilius? 

Atsipalaidavusi ir pasipudravusi. Ji turi tam daugiau laiko, nes nereikia važiuoti viešuoju transportu, viską gali susikrauti į automobilį, kai tuo tarpu Niujorkietė viską nešasi kuprinėje. Šiek tiek mažiau užgrūdinta (nebūna atšiauraus oro) ir apsiginklavusi bronzeriais, blakstienų rietikliais, restylano bei B12 vitamino injekcijomis, sulčių pakeliais ir mėnulio milteliais (naujausia mada). L.A. mergina dėvi vintažinius džinsus ir kiekvieną mėnesį rausiasi Pasadena Rose Bowl blusų turguje, ieškodama stebuklo.




Kuri juvelyriką. Kaip apibūdintum savo prekinį ženklą? Kokiai moteriai jis skirtas? 

Ji visokia. Negalima apibendrinti — ji gali būti pati netikėčiausia. June Nineteen papuošalai šiek tiek diktuoja — jie nėra saldūs, o daugiau keisti. Juos vadinu minimalistine romantika, bet pirkėjos neapibūdinčiau minimalistine romantike. Manau, kad dėliot pirkėjas į lentynėles yra praeitas etapas. Ji laisva, įdomi, ir nenori to, ką visi turi. Ji atvira.

Kur galima įsigyti tavo juvelyrikos dirbinių?

Jie parduodami Just One Eye Los Andžele, V2 butike Vilniuje, bei galima įsigyti internetu.






Gerai žinoma JAV stilistė Rachel Zoe savo internetinėje apžvalgoje Zoe Report prieš savaitę paminėjo June Nineteen žiedą (dešinėje) kaip puikų šventinį pasirinkimą  ir ... jo baltišką ikvėpimo istoriją. Beje, ar esate girdėję baltų mitą apie stebuklingas Šukas ir jų magišką poveikį? 


Ačiū, Jurga! 


SaveSave

No comments:

Post a Comment