Pages

9.8.17

Irina: Astrologija man yra savęs pažinimo menas




Irina, esi baigusi psichologiją. Kada susidomėjai astrologija ir pasukai būtent šiuo keliu? Ką suradai astrologijoje, ko neturi tradicinė vakarų psichologija?


Astrologija susidomėjau dar studijuodama psichologiją. Galima sakyti, kad astrologija domėjausi nuo paauglystės, bet tai buvo labiau populistinis domėjimasis, toks kaip ženklų suderinamumas, ypač santykiuose su vaikinais arba tinka/netinka. Psichologija mane domino žymiai labiau, ypač žmonių tarpusavio santykių tema. Man patikdavo analizuoti ir labiau reaguodavau į tai, kaip žmogus kalba, o nei tai ką sako. Kūnas, intonacija, emocija man pasakydavo kur kas daugiau. Norėjau studijuoti psichologiją, bet tai nebuvo labai paprasta, nes po mokyklos neįstojau (mokiausi ne per geriausiai). Tada įstojau į pramonės inžineriją. O varge, vos ištraukiau pusmetį ir mečiau!
Po to sekė darbas, vaikai, tad studijos nusikėlė, bet psichologija visada buvo šalia. Skaičiau knygas, pradėjau gilintis į sielos reikalus, pasąmonę, priežasčių/ pasekmių dėsnius ir pan. Bet vis tik jaučiau, kad reikia rimtesnių studijų. Po penkių metų savarankiškų studijų vis tik įstojau į universitetą ir tai buvo kažkoks stebuklas. Iš pradžių buvau euforijoj, graužiau mokslus taip, kaip nesimokiau mokykloj, bet su metais užsidegimas geso. Kuo toliau studijavau, tuo labiau jutau, kad klasikinė (mokslinė) psichologija labai kategoriška, ribota, net sausa. Manęs tai netenkino, jaučiau, kad kažko trūksta, kad yra daugiau, turi būti daugiau. Tuo metu, kai buvau ant nusivylimo ribos, sutikau psichologę, besidominčia alternatyviais dalykais. Pasukau ten ir aš. Taip atsirado pirmoji iš krypčių -astrologija. Aš vėl galėjau skraidyti.

Įdomu yra tai, kad astrologija suteikia beveik panašias galimybes kaip ir psichologija, tik su greitesniu rezultatu. Pavyzdžiui, psichoterapijoje tam, kad surastum žmogaus problemos priežastį, kartais prireikia ne vienerių metų, tuo tarpu astrologijoje tai įmanoma surasti ir paaiškinti beveik iš karto, pasižiūrėjus į horoskopą. Horoskope yra visas žmogaus psichologinis portretas, jo duotybės, galimybės, augimo ir tobulėjimo tendencijos. Astrologija man -  tai savęs, kaip asmenybės, pažinimo menas. Vadinu save astropsichologe.

Kai pirmą išgirdau apie astrologines konsultacijas, sureagavau skeptiškai: nejaugi man reikia, kad kas ateitį išpranašautų? Jei nebūtų rekomendavusi gera draugė, nebūčiau pabandžius. Ar dažnai susiduri su tokiu stereotipu?

Daugumai žmonių astrologija siejasi su ateities pranašystėm. Iš dalies taip ir yra, nes astrologija turi labai daug krypčių, iš kurių pagrindinė ir labiausiai populiari yra prognostinė. Dar pačioje konsultavimo pradžioje astrologija buvo lyginama su būrimais, bet dabar astrologija labiau vertinama, į ją žiūrima rimčiau, net ir Lietuvoje. Tik pas mus visa, kas alternatyvu, bunda lėčiau, bet vis tik bunda. Net ir psichologai dabar naudoja daugiau alternatyvių praktikų ir terapijų.

Kokie žmonės dažniausiai kreipiasi? Kokiais klausimais?

Kreipiasi labai įvairiais klausimais, nuo absoliučiai prognostinių, tokių kaip “ar verta dabar pirkti šį namą, pradėti verslą, kurią dieną palankiau tuoktis”, iki “kokia mano misija, kaip galiu save realizuoti, kodėl patenku į tas pačias situacijas ir pan?”. Dažniausia kreipiasi norėdami gauti atsakymus arba susivokti. Būna ir tokių, kurie ateina iš smalsumo arba dėl to, kad buvo draugas, pažįstamas, kuriam patiko, tai užsimanė. Su tokiais būna neįdomiausia, nes jie neturi tvirto motyvo pažinti, suvokti, išspręsti. Jie tiesiog nori pasiklausyti apie save, apie tai, kokia laukia ateitis. Tokios konsultacijos būna tuščios - informacija atėjo ir išėjo. Man patinka pasikapstyti giliau. 

Manau, kad būna sudėtingų situacijų, kai išsidėstymas nepalankus - kaip  pavyksta pateikti informaciją neišgąsdinant, diplomatiškai?

Tokiais atvejai labai praverčia psichologijos studijos. Kiekviena sudėtinga situacija -  tai patirtis, kuri skatina augti. Kaip žiauriai beskambėtų, bet tik per sudėtingas situacijas mes augame. Jos priverčia mus ieškoti sprendimų, sutelkti ir pasinaudoti mūsų turimais vidiniais bei išoriniais resursais. Jei jau žmogus atėjo ieškodamas atsakymų, jis būtinai juos suras. Sprendimas visuomet. yra. Žinoma, mes visi natūraliai norime būti laimingais, niekas nenori susidurti su sunkumais, bet jei jau likimas susiklostė taip, kad reikia išgyventi amerikietiškus kalnelius ar mirties kilpą, vadinasi, žmogus turi ir energijos tą išgyventi. Tokiais atvejais ieškom situacijos priežasties ir resursų. Beje, iš patirties galiu pasakyti, kad žmonės, turintys sudėtingus išsidėstymus, pasiekia daug daugiau, nei tie, kurie turi sąlyginai lengvus horoskopus.

Ar yra buvę atvejų, kai po konsultacijos žmogaus gyvenimas labai pasikeitė?

Nežinau, ar po astrologinės konsultacijos buvo tokių atvejų, kad žmogaus gyvenimas labai pasikeistų, nes pati astrologija nekeičia gyvenimų. Ji padeda žmogui pažinti savo duotybes, galimybes ir jei žmogus įsiklauso į save, tuomet taip, jis gali pakeisti savo gyvenimą. Viskas priklauso nuo paties žmogaus. Buvo keli atvejai, kurie labai aiškiai parodė, kaip žmogus panaudoja informaciją.
Turėjau vieną klientę, kuriai buvo netoli 50 - ties. Ji atėjo į konsultaciją pati nelabai žinodama ko nori: gyveno gerai, puikus vyras, vaikai, pinigai, kelionės, į darbą eiti nereikia. Fantastika, daug, kas norėtų tokio gyvenimo. Bet jai kažko trūko. Išanalizavom jos horoskopą, o pasirodo, jai trūko vadovavimo, aktyvios organizacinės veiklos. Viskas buvo gerai, kol vaikai buvo maži, čia ji nukreipdavo savo energiją. Kai vaikai užaugo, joje esanti energija neturėjo kur pasireikšti, prasidėjo slopinimas, kuris atsiliepė ne tik jos emocinei ir psichologinei būsenai, bet jau ir kūnas pradėjo streikuoti. Kai susitikom po metų, ji visa švytėjo, jos gyvybingumas liejosi per kraštus. Buvo gražu stebėti. Pasirodo ji pradėjo savo verslą ir labai sėkmingai.
Kitas atvejis - priešingai. Jaunas vyriškis, gana ambicingas ir labai siekiantis būti vadovu, verslininku. Išanalizavus horoskopą aiškiai matėsi, kad stambus verslas, vadovavimas ne jo sritis. Tiesiog jis neturi tam pakankamai energijos, bet buvo gabus ir talentingas kitose srityse. Deja, jo tai netenkino. Kiek žinau, jam iki šiol su verslu nelabai sekasi, bet jis nepasiduoda. Nuoširdžiai linkiu, kad jam pavyktų.

Kas veža šiame darbe?

Mane veža viskas, ką darau. Nors daug dėmesio skiriu astrologijai ir individualiam konsultavimui, labiausiai patinka grupinė veikla, seminarų vedimas. Čia jau mažiau astrologijos, o daugiau psichologijos bei kitų praktikų, tokių kaip kvėpavimo, meditacijos, emocinio paleidimo. Man patinka matyti rezultatą, pokyčius, o didžiausias pasitenkinimas, kai žmogus susitaiko pats su savimi, priima save tokį, koks yra. Priima gyvenimą. Nuo čia ir prasideda visi stebuklai.  
Verslo sektoriuje nepaprastai įdomu kurti darbuotojų psichologinius portretus, padėti atrinkti darbuotojus arba suburti komandą. Dauguma dar į tai žiūri skeptiškai: kaip galima, remiantis astrologija vykdyti atrankas? Viskas iš tikro ne visai taip. Žmogus parenkamas pagal profesinę, darbinę kompetenciją, o astrologija padeda sudėti taškelius. Teko stebėti ne vieną atvejį, kai darbuotojas buvo labai aukštos kvalifikacijos, bet tiesiog negalėjo sutarti su darbdaviu. Jie tiesiog erzindavo vienas kitą (tai buvo galima lengvai įžvelgti padarius horokopų suderinamumą). Kurį laiką gal ir galima tai tęsti, bet ilgainiui darbo našumas ir produktyvumas labai sumažėja. Taigi, žmogiškasis faktorius kartais būna lemiamas.   


Ačiū, Irina!

P.S. Irina gyvena Vilniuje, bet jos konsultacijos neapsiriboja geografija. Irina konsultuoja ir Skyp'u, tai jeigu domina, kreipkitės email'u: irina.rutkauske@gmail.com

No comments:

Post a Comment