Pages

31.10.17

Eliutė, gyvenanti Kalifornijoje: Turi išmokt išlaukti

Įėjus į Eliutės namus pamiršti, kad čia Amerika. Tarp medžių pasislėpęs namukas primena senąją Europą, ypač Prancūziją. Bendraujant su jaunatviškai atrodančia stilinga moterimi pamiršti amžiaus ar kartos skirtumus – pagal amžių Eliutė galėtų būti mama, bet liežuvis sunkiai verčiasi sakyti Jūs. Energijos ir gyvenimo džiaugsmo jai galėtų pavydėti net trisdešimtmetė.




Įėjus į vidų patenki į muziejų – menkiausia detalė kruopščiai apgalvota, suderinta. Daug originalaus vintažo ir kiekvienas daiktas turi savo istoriją. Kambario vidury kaba įspūdingas sietynas, kurį Eliutė buvo nusižiūrėjusi jau seniai, ir kurį po 5 metų jai netikėtai padovanojo draugė iš Vokietijos. Dailiai vintažinei spintai jau virš 200 metų, kėdes, veidrodžius moteris pati atrestauravo, o ant stalo jaukiai įsitaisiusi prancūziška višta – prancūziška.
Moteris šiame name gyvena jau 47 metus, ko praktiškai nepasitaiko lengvai būstą ir gyvenamą
vietą keičiančioje Amerikoje.




Eliutė gimė Klaipėdoje, Lietuvos diplomato šeimoje, po to šeima persikėlė į Kauną, o antrojo pasaulinio karo metais metais bėgo į Vokietiją ir apsistojo Hamburge. Amerikoje, Čikagos mieste  Eliutė pirmą kartą atsidūrė būdama 19 - os metų.
Po pirmų poros savaičių norėjau važiuoti atgal – buvo baisu, viskas kitaip. Pasakiau tėčiui, kad noriu grįžti. Jis patarė prieš grįžtant nueiti į Čikagos Meno Institutą. Nuėjau ... Visi mes buvom vienodi, menininkai, ir galvojom vienodai. Ir tikrai pasidarė smagu.
Čikagoje Eliutė sutiko savo būsimą vyrą: Aliukas pamatė mane ateinančią ir tą pačią minutę pasakė, kad aš būsiu jo žmona... Man jis labai patiko. Tas žmogus buvo toks pilnas entuziazmo!




Į Kaliforniją, Walnut Creek, jauna pora atsikraustė 1970- ais metais, dėl vyro darbo (Aliukas buvo chemikas). Vyras sakė, kad Walnut Creek gyventi per brangu, reikia ieškoti namo gretimame miestelyje, bet Eliutė užsispyrė, kad nori gyventi būtent čia. Tai tu važiuok ieškoti, o aš pabūsiu su vaikais“,  nusileido Aliukas.
 Pamačiau vieną namą tarp lazdyno riešutmedžių, buvo kažkas tokio jame“,   pasakoja Eliutė
Agentas bandė atkalbėti, nes ten tuo tuo metu gyveno alkoholikai, jis apleistas, net iš vidaus negalėjo parodyti.
Man nesvarbu“, – užsispyrė Eliutė. Paskambino vyrui : Aliuk kokį aš namą radau!!!
Atvažiavęs vyras išsigando: Ką tu padarei?
Bet juk tik $35,000“,  savo pasirinkimą gynė Eliutė.
Namo būsena tuo metu buvo tokia, kad galima buvo į tualetą įkristi, bet vyras buvo nagingas, patys viską sutvarkė. Čia gimė jauniausia, trečia dukra. Beje, šiuo metu namas kainuotų virš milijono dolerių.




Baigusi Universitetą, Eliutė 25 metus dirbo įvairioms su drabužiais susijusioms parduotuvėms  kaip Buyer - užsakovė. Daug važinėjo, buvo įdomu. Dar kūrė papuošalus. Šiuo metu ji turi savo pastovią klientūrą ir porą dienų per savaitę dirba butike, Berkeley.
Eliutės papuošalai labai originalūs, moteris eksperimentuoja su naujom medžiagom, metodika : „Čia yra labai daug darbo, bet aš taip mėgstu, kad man tai nėra darbas“.




Aš galvoju taip: visi daro karolius ir panašiai. Aš darysiu tai, ko niekas nedaro. Jau metai darau šį stilių. Vieną rytą atsikėliau ir pagalvojau    moku paišyt ir darysiu tai. Nupaišau, išpjaunu iš tokio plono porceliano, pasakoja Eliutėpo to dažau“,   pasakoja Eliutė.
Sesei į Vokietiją siųsiu vabalus, nes ji juos mėgsta, o vienai poniai, kuri mėgsta japonišką stilių, masyvesnius papuošalus




Eliute, iš kur ateina idėjos?

Prisimenu, buvau septynerių, gyvenom Vokietijoje lageriuose... Grindis mėgau valyti, kad būtų švaru, prašydavau mamos, kad iš bulvių maišo pasiūtų staltiesę. Eidavau gėlių ieškoti, pasidaryt savo kampelį, į kurį gali pabėgti nuo visko, kas baisu.

Dabar atsisėdu čia vakare   man taip ramu...


Išgyventa daug  gyvenimas lageriuose, mirė pirmas kūdikis, anksti nuo vėžio mirė vyras, ji liko su trimis nedidukais vaikais.
Taip padaryta viskas gyvenime, viskas jau sudėta. Turi išmokti atsitraukti, neimti į galvą. Užtrunka pergyventi. Išmoksti nekreipti dėmesio, ką kiti daro gyvenime. Pamiršti viską, pavydą...





 Eliutė įkvepiančiai dalinasi naujomis interjero idėjomis  kitą vasarą ji planuoja sienas perdažyti baltos kreidos spalva. Ir grindis galvoja perdažyti.
Dabar reikalinga laimėti loteriją  čia net ne klausimas, ar reikėtų. Būtina! Tada pertvarkysiu virtuvę ir su kitais pasidalinsiu“, – svajoja Eliutė.
Paprašius ją nufotografuoti, moteris dailiai įsitaiso ant sofkutės ir pasidomi, ar gerai plaukai atrodo: Kitą savaitę einu į kirpyklą – aš noriu šiek tiek kitokio stiliaus. Žinau, ko noriu. Reikia pabandyt. Nebandai, nežinai...
Kitais metais Eliutei sueina 80.

2 comments:

  1. Eliute,

    Sveikinu. tikrai ne tik gerai atrodai, bet spindi dziaugsmu ypac laikydama anukelius. Esi pavyzdys, ka reiskia, kai randi save savo darbe. Sekmes ir toliau. Aldona is Stockholmo

    ReplyDelete
  2. Kaip gera skaityti tokias istorijas, kai net sunkiausios dienos ir isgyvenimai, nesuzlugdo zmogaus. Kai turi jegu sypsotis, kurti grozi ir geri. Tiesiog malonu skaityti:)

    ReplyDelete